Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Akademiet: Falske nyheter + hjerneutvikling

11. feb @ 19.00 - 22.00

Akademiet gir deg to foredrag på en time:

FALSKE NYHETER, TROLLFABRIKKER OG DEN TAPTE SANNHETEN 
I kjølvannet av de sosiale mediene og president Trumps inntreden på den politiske arenaen har det oppstått nye begrep: falske nyheter, trolling og «alternative fakta». I denne postfaktuelle tiden er det betimelig å påpeke at verken falske nyheter eller vridning av sannhet er noe nytt. Desinformasjon og hatprat har alltid vært en del av moderne krigføring. I dag har flere land «trollfabrikker» der digitalt kompetente folk sprer politisk misvisende og falske twittermeldinger og innslag på Facebook. Den best kjente fabrikken ligger i St. Petersburg i Russland. Ikke bare USA og Russland driver med nettrolling. Bl.a. har Storbritannia opprettet en bataljon som har som oppdrag å utføre hemmelige informasjons- og propagandaoppgaver i sosiale medier.

Soilikki Vettenranta er professor emerita ved NTNU og skal fortelle mer om dette spennende og aktuelle temaet.

 

KONSEKVENSER AV FOR TIDLIG FØDSEL OG LAV FØDSELSVEKT PÅ HJERNENS UTVIKLING 

​For tidlig fødsel (før 37 uker) er et betydelig perinatalt helseproblem verden over og er assosiert med høy dødelighet, men også langsiktige helseproblemer og nedsatt funksjonsevne. Lars Morten Rimol forsker på hva patologisk påvirkning av tidlig hjerneutvikling på grunn av for tidlig fødsel med svært​ lav fødselsvekt (under 1500 g) betyr for voksen hjernestruktur, samt hva det kan medføre av funksjonelle følgetilstander, som motoriske og kognitive problemer og nedsatt mental helse. Forskningsfokuset på dette feltet har i de senere år flyttet seg fra å redusere mortalitet ved fødsel til å bedre forståelsen av de underliggende nevrale mekanismer bak funksjonelle følgetilstander. Foredraget vil fokusere på den longitudinale utvikling og tilstedeværelse av patologiske hjernefunn, med spesielt fokus på morfologiske forhold ved hjernebarken (cortex cerebri), samt sammenhenger mellom hjernestruktur og -funksjon. ​

Lars Morten Rimol er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, NTNU.

 

Akademiet er en møteplass for humanister og naturvitere med engasjerende foredrag av høy kvalitet. Det er medlemmene i DKNVS Akademi og inviterte gjester som holder innlegg, men møtene er åpne for alle. Etterpå er det god anledning til å stille spørsmål. Akademimøtene avsluttes med enkel servering mot en egenandel på kr 100, men foredragene er gratis.

Detaljer

Dato:
11. feb
Tid:
19.00 - 22.00
Arrangement Kategorier:
, ,
Pris:
Fri adgang

Arrangør

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
E-post:
Nettsted:
http://www.dknvs.no

Sted

DKNVS, den gamle Fylkesmannsboligen
Elvegata 17
Trondheim, 7012 Norway
+ Google Map
Nettsted:
http://www.dknvs.no
Upassende innhold? Vær snill å rapporter det inn til oss her