"Årringer" med Ingri Haraldsen og Ingvild Langgård

Ingri Haraldsen “Noen sier at når det er hugget i stein, så er det for alltid” (2023) blyanttegning.
"Årringer" med Ingri Haraldsen og Ingvild Langgård
22 februar 2024, 17:00
Trøndelag senter for samtidskunst
Gallery / Museum
Handword

Ingri Haraldsen og Ingvild Langgård samarbeider for første gang i en duo-utstilling. I «Årringer» inviteres publikum til å være med på en innsirkling bakover i tid – gjennom arkeologi, folkesang, norrøn mytologi, håndverk, røntgenbilder og skulpturer.

Utstillingsåpning torsdag 22. februar kl. 18.00 med et musikalsk innslag.

Utstillingen springer ut av kunstnernes interesse for arkeologi, mytologi og folketradisjoner, særlig de som historisk har vært ansett som kvinners område – som folklore og magi knyttet til veving, spinning, fletting, kvinnehår og sang.

Kan man tråkle seg gjennom årringene og grave seg bakover i tida?

En viktig inspirasjon for «Årringer» er forskningen til arkeolog Marija Gimbutas (1921 - 1994) – som gjennomgikk eldre arkeologiske utgravninger og oppdaget at kvinners rolle har blitt undervurdert. Arven fra hennes forskning har åpnet for behovet av et nytt blikk på kvinners plass i historien; skjeletter hentes frem igjen og kjønnet blir endret, ikoniske krigergraver, viser seg å være storslåtte kvinnegraver med skjeletter av kvinner i full rustning.

Ingvild Langgård jobber med lyd og sang. Hun er interessert i hvordan lyd og særlig sang resonnerer og lader en situasjon, rommet, og lytterne. Lyd som farger hele rommet og setter oss tilbake i tid. Langgård er inspirert av forskjellige folkesangtradisjoner og i «Årringer» jobber med stemmen i flere lag, nesten som en vevnad.

Langgård tar utgangspunkt i tekstfragmenter som på ulike vis belyser forskjellige mytiske kvinneskikkelser i den norrøne religionen. Lyden vil være tilgjengelig gjennom hele utstillingsperioden, og en versjon av verket vil fremføres live på åpningskvelden.

Ingri Haraldsen jobber hovedsakelig med tegning. I utstillingen vil hun vise håndknyttede tepper, etsninger, broderier og skulpturer mellom sine blyant- og kulltegninger. Som i en arkeologisk utgravning knyttes de ulike fragmentene sammen, kull møter broderi, ull møter keramikk og etsning møter bjørk. Det harde møter det myke i gravene.

Kunstnerne har mottatt støtte til utstillingen fra Kulturdirektoratet og BKV - Bildende kunstneres vederlagsfond.


 

Sted
Trøndelag senter for samtidskunst
Fjordgata 11, 7010 Trondheim, Norge
Arrangører
Trøndelag senter for samtidskunst
http://www.samtidskunst.nopost@samtidskunst.no
Del
Lagre
Kontaktinformasjon
Trondheim Management
Nordre gate 10, 7011 Trondheim
+47 993 54 000
Org. nr 995 860 465
Newsletter subscription
Powered by