Boklansering: Rytmer i hjertet, med Olav Solvang

okt. 4. 2019 @ 4:30 PM - 5:30 PM

Rytmer i hjertet forteller gjennom 644 sider den viktige, men ofte underkommuniserte fortellingen om den kristne populærmusikken i Norge.

Fra den fargerike predikanten Aage Samuelsen som plugget inn den elektriske gitaren i 1958, via trønderen Arvid Wangberg – den første kristne pop-stjernen i Norge - og helt frem til i dag. Det er en bok om jubel og begeistring, men også om innbitt motstand fra konservative kristne.

Forfatter Olav Solvang kommer til Rockheim for å fortelle om arbeidet med boka, som gis ut av Falck Forlag. Solvang vil også spille av musikkeksempler og vise fram sjeldne, toneangivende plateutgivelser.

Arrangementet skjer i Rockheim Panorama, baren er tilgjengelig og det vil også være mulig å kjøpe signerte eksemplarer av boka. Gratis inngang.

Senere samme kveld kan du også oppleve konsert med Kristin Asbjørnsen på Rockheim scene. Begge arrangementene er knyttet til vår temporære utstilling Soli Deo Gloria – en utstilling om kristendom og populærmusikk i Norge.
Velkommen til en innholdsrik fredagskveld på Rockheim!

Om Rytmer i hjertet:
«Da Aage Samuelsen plugget inn den elektriske Gretsch-gitaren sin på slutten av 1950-tallet, møttes to musikalske kulturer som var som vann og ild: Den kristne og den verdslige musikken.
Tidlig på 1970-tallet strømmet tenåringer over hele Norge til kirkenes ungdomskor og Ten Sing-øvelser. De møtte glødende entusiasme – men også skeptiske eldstebrødre og organister, som mente at dette var henholdsvis ukristelig musikk og «feil» kirkemusikk.
Kristne pop- og rockeband opplevde det samme; de måtte presse seg fram som løvetann gjennom asfalt. De var fylt av kraft og vilje, men møtte motstand. Mange av musikerne ble senere kjente navn i norsk musikkliv.
På slutten av 1960-tallet og fram til begynnelsen av 1990-tallet utgjorde kristen populærmusikk en flora av plateutgivelser, konserter, festivaler og egne musikkmagasiner, ikke minst i Norge. Dessverre gikk dette under radaren for de aller fleste utenfor de kristne miljøene. I dag er denne – for mange epokegjørende – tiden i ferd med å gå i glemmeboka også i de miljøene hvor den oppstod.
Alf Prøysen sang at alle har et søskenbarn på Gjøvik. Sannsynligvis har de aller fleste også en slektning i den kristne populærmusikken. Selv om merkelappen «kristen artist» i dag sjelden benyttes, lar fremdeles mange musikere og artister troen komme til uttrykk i musikken.
Denne boka løfter ikke bare fram en for mange glemt kulturarv – den belyser hvordan den kristne populærmusikken har hatt – og fremdeles har – stor betydning i mange menneskers liv.»

Om forfatteren:
Olav Solvang har fulgt norsk og internasjonal populærmusikk, inkludert den kristne delen av den, siden tidlig på 1960-tallet. Fra 1984 og fram til i dag har han, først som redaktør for musikkbladet Treff, og deretter som kulturjournalist i Vårt Land, truffet og intervjuet de aller fleste som har vært involvert i kristen musikk her i landet – og som blir presentert i denne boka.
Rockheim
Brattørkaia 14 Trondheim