Er det lov å gå på tvers i norsk forskning?
Dette arrangementet har passert
onsdag, september 29, 2021 7:00 PM - 9:00 PM

Stockmanndagene: Er det lov å gå på tvers i norsk forskning?

Detaljer

Sær individualisme eller søvndyssende og konserverende kommunitarisme? Det motsetningsfylte ved Dr. Stockmanns rolle er fortsatt aktuelle problemstillinger i norsk forskningsliv. Men hvordan står det egentlig til, og hva er vilkårene for å gå på tvers i samfunnsforskning og offentlig debatt? 

 

Vi har invitert Grete Brochmann til å innlede til samtale. Brochmann er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent for å ha ledet de to Brochmann-utvalgene om de langsiktige konsekvensene av norsk innvandring. Med seg i samtalen har hun Magne Nylenna, samfunnsmedisiner og fagdirektør i Folkehelseinstituttet, og statviteren Kjersti Thorbjørnsrud, som for øyeblikket leder et større forskningsprosjekt om ytringsfrihetens kår i Norge. 

 

Samtalen ledes av Jo Skårderud. 


Stockmanndagene har navn etter Ibsens Dr. Stockmann, som oppdaget at vannet i byens populære bad var forurenset. Men da han ville få badet stengt, gjorde han seg upopulær både blant byens ledende menn og folket. «Sagen er den, ser I, at den stærkeste mand i verden, det er han, som står mest alene», sier Dr. Stockmann. Men selv om han hadde rett, er Dr. Stockmanns sta og hovmodige personlighet også sterkt bidragende til at han får alle i mot seg. Denne ambivalensen gjør ham like aktuell i dag som for 140 år siden. I det moderne og globale samfunnet er ikke tillit til forskning og kunnskap noe som kan tas for gitt. Samtidig er den frie og uavhengige forskningen under stadig press. Fins det blindsoner vi ikke ser, og kan det tenkes at dagens Dr. Stockmann’er er noen helt andre enn vi tror? 

 

Sted: DIGS 

Inngang : 100/50/gratis for studenter

 

Stockmanndagene arrangeres i perioden 29. september til 1. oktober 2021. Se hele programmet for festivalen her: https://www.facebook.com/Stockmanndagene 

 

Festivalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Trondheim og Eventselskapet, og arrangeres i samarbeid med NTNU. 

 

Bildet viser f.v. Grete Brochmann, (foto: UiO), Magne Nylenna, og Kjersti Thorbjørnsrud (foto: Institutt for samfunnsforskning).

 

Design: Åshild Lunestad.

Mer info
Lagre i kalenderen min
Billetter
100,- / 50,-
Arrangementet på Facebook
Sted
DIGS
Krambugata 2 Trondheim 7011

trd.events

Wondering what's going on in Trondheim? Here you will get updates on the Trondheim's cultural life.