Fartein Horgar er aktuell med romanen "Kolonistene", som er første bok i en kommende kvartett med fokus på tenkningen som kolonialismen er fundert på.
I 1879 seilte en skute fra Bergen med kurs for en øy i Det indiske hav, med et førtitalls misjonærer, handelsmenn og eventyrere om bord. Skuta hadde byens 430 misjonsforeninger trommet sammen til. Øya visste de ikke mer om enn at «ingen eide den». De innfødte skulle få Det glade evangelium, bergenserne skulle bli kolonimakt helt på egen hånd. Ved ankomst viste øya seg ikke bare å være ubebodd, men ubeboelig. Koloniseringsforsøket rant ut i sanden.
Denne ekspedisjonen har i seg alt av den hybris som preger imperialismen, som misjon er et redskap for. Fortellingen handler om en utopi som starter som komedie og slutter som tragedie, men som er morsom hele veien.
Romanen viser at selv om ikke folk flest var lommekjent med rasistisk teori, så var denne del av den allmenne tenkningen. Ikke minst viser boken "Kolonistene" de absurde, ofte komiske resultatene av å forfølge denne tenkningen til sin ytterste konsekvens.
Litteraturhuset i Trondheim markerer utgivelsen av "Kolonistene" med foredrag av forfatteren. Velkommen!
Fartein Horgar (f. 1955) er forfatter og oversetter. Horgar, som selv er oppvokst på misjonsmarken, har et langt forfatterskap bak seg. Hans bøker har i særlig grad behandlet kolonialisme og rasisme, sist med romanserien om Norges rolle i Dansk Vestindia.
Sted: Sellanraa
Tidspunkt: 26. november kl. 19
Inngang: 150/100
Foto: Trine Melhuus