-
Dette arrangementet har passert
lørdag, mars 11, 2023 5:30 PM - 8:30 PM

JUVIKFOLKET av Olav Duun

Detaljer

Dramatisert og bearbeidet av Elisabeth Matheson og Hildegunn Eggen

RÅSKAP OG KULLSVART HUMOR  

Ny dramatisering av verdenslitteratur. Som sin avskjedsforestilling gjør skuespiller Hildegunn Eggen sin soloversjon av Juvikfolket

 

Hildegunn Eggen er en sterk og modig skuespiller ved Trøndelag Teater med et stort uttrykksregister, et sjeldent språkøre og en enorm tilstedeværelse. Få har gestaltet så mange intense og gjennomarbeidede karakterer som henne. Siden hun ble ansatt ved teatret i 1985 har hun briljert i tittelrollen som Mutter Courage og An-Magritt, som Fru Helene Alving i Gjengangere, Fjodor Karamasov i Brødrene Karamasov, Maureen i Skjønnhetsdronninga og Lilli i Lilli Valentin for å nevne noen.

 

Når hun nå skal ut av yrket, er det med en forestilling som gir gjenklang langt inn i verdenslitteraturen. Hun er en av landets ypperste formidlere av Olav Duuns forfatterskap, både på scenen og som innleser av lydbøker. Nå gyver hun løs på seksbindsverket Juvikfolket, om seks generasjoner, fortettet inn i én forestilling som hun forvalter alene på Gamle Scene.  

 

«Striden er fåfengt, kan hende, men det er ikkje fåfengt å føre han for det.» 

I 2023 er det 100 år siden Olav Duun fullførte sitt seks bind store verk Juvikfolket, om mennesker på Namdalskysten fra begynnelsen av 1800-tallet og framover. Eggens stemme og nærvær vil bringe oss rett til kjernen: Kan vi endre det samfunnet vi lever i, og på hvilken måte? Som en av karakterene sier det: “Kan man dikte bygda?” Og hvilke kamper må man ta, mot nådeløse naturkrefter og for å bevare et menneskelig hjerte?  

 

Manus er utviklet av Hildegunn Eggen og regissør Elisabeth Matheson. Scenograf Bård Lie Thorbjørnsen er kjent for publikum fra forestillinger som Besøk av gammel dame (2014), Når vi døde våkner (2015) og Allis sønn (2021).  

 

Duun ble flere ganger nominert til Nobelprisen i litteratur, uten å få den. Dagens lesere kan synes den duunske nynorsken er en høy terskel å komme over, og lar dermed et stort forfatterskap gå fra seg. Hildegunn Eggen kan som en erfaren formidler bygge bro.

Mer info
Lagre i kalenderen min
Kategorier
Billetter
Vanlig
kr 350,-
Student
kr 220,-
Arrangører
Sted
Trøndelag Teater
Gamle Scene
Prinsens Gate 20
7012 Trondheim

trdevents.no

What's going on in Trondheim. Calendar with concerts, festivals, shows, art houses, theaters, debates and more things! This year's events can be found here.