Potteblått

Foto av billedveven "Dikt av T. S. Eliot" av Hannah Ryggen.
Potteblått
17 april 2021, 07:00
Ørlandet Kulturhus
Gallery / Museum
17.april åpner en ny utstilling med fokus på Hannah Ryggens store billedtepper i Hannah Ryggen-senteret på Brekstad. Vevkunstnerens bruk av den sagnomsuste fargen potteblå er i fokus, med linjer både bakover til eldre norsk tekstilkunst og fremover til et helt nytt verk av Veslemøy Lilleengen.

Inngang til utstillingen i Hannah Ryggen-senteret er denne gangen helt gratis, og åpningstiden er den samme som Ørland Kultursenters (se https://orlandkultursenter.no/).

Hannah Ryggen (1894–1970) er viden kjent for sin bruk av den eldgamle plantefargingsmetoden som gir potteblått. Hennes ulike blånyanser er fremkalt ved å bade ulltråden i et kar med planten indigo og urin, overvåket over tid for å sikre riktig gjæringstemperatur. Oppskriftene og inspirasjonen lå i tiden, i generasjonen før henne, da kunnskapen om plantefarging hadde blitt gjenopplivet med den såkalte norske vev-renessansen rundt 1900. Forbildene på den tiden var billedteppene vevet av kvinner i dalførene på 1600-tallet. Selv om metoden å farge garnet blått med urin som bindemiddel er internasjonalt utbredt og flere tusen år gammel, var potteblått blant fargene som ble ansett som tradisjonelt norske – med forankring både i den nasjonale tekstilhistorien og naturen selv.

Å bruke naturen rundt seg, og veve den inn i kunsten, var en selvfølge for Hannah Ryggen. Det er ikke mange norske kunstnere som har jobbet med den omstendelige prosessen det er å farge potteblått etter henne. Veslemøy Lilleengen (f. 1975), en kunstner nettopp fra Ørlandet, har imidlertid fordypet seg i dette – og fører tradisjonen videre, samtidig som hun punkterer noen av mytene rundt potteblått.
Sted
Arrangører
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Del
Lagre
Kontaktinformasjon
Trondheim Management
Nordre gate 10, 7011 Trondheim
+47 993 54 000
Org. nr 995 860 465
Newsletter subscription
Powered by