Signe Solberg «De siste som står og de første som våkner»

Dette arrangementet har passert
Signe Solberg «De siste som står og de første som våkner»
6 oktober 2023, 10:00
Trøndelag senter for samtidskunst
Gallery / Museum
Handword

Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK) gleden av å åpne utstillingen «De siste som står og de første som våkner» (5.10-15.11) med kunstneren Signe Solberg.

Signe Solberg jobber vanligvis med store monumentale skulpturer i sveiset metal ute i det offentlige rom. I separatutstillingen hos TSSK har metallet delvis blitt skiftet ut med keramiske fliser, og store skulpturer har kommet ned i 1:1 størrelse i forhold til publikum. 

I utstillingen «De siste som står og de første som våkner» presenterer Solberg syv nye skulpturer hvorav flere fungerer som fontener med rennende vann og fører tankene hen til lekre fargerike parkanlegg og frodige hager. 

Samtidig har Solberg i arbeidet med skulpturene hatt fokus på det skrøpelige og intime. For mens fontener vanligvis spruter vann i skulpturelle former er det nærmest som om skulpturene til Signe Solberg lekker. Vann sildrer ut gjennom sprekker og åpninger, og føyer et meditativt akustisk element inn i kunstopplevelsen. Ved å gi sine skulpturer titler som «Alle unger gråter» og «Da kroppen ble delt i to og så i tre» og «Hold det trygt hold det i live» peker arbeidene til kunstneren på det mjuke og skrøpelige i tilværelsen, og hvordan fasinasjon for det monumentale og storslåtte vanskelig klarer å gripe dette. 

Selv uttaler Signe Solberg: 

«Vi er vant til at monumenter er knyttet til storslagenhet, sentrale personer i samfunnet eller viktige hendelser. Jeg ønsker å bryte det ned monumenter over hendelser som til enhver tid rammer enkeltmennesket, hvor jeg opplever et fravær av synlighet og av språk. Rundt sorg, ensomhet, tap, å gi liv eller å miste et liv. 
Min intensjon er å markere og anerkjenne menneskelige opplevelser som ofte blir bagatellisert eller tilsidesatt. Ved å visualisere det språklige fraværet vil verkene kanskje åpne opp for ordene».

Signe Solberg (f.1985) er fra Froland, bor og arbeider i Hobøl, Indre Østfold. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (2006 - 2011) og arbeider primært med skulptur, installasjon og stedspesifikk kunst. 

Les mer om kunstneren og utstillingen på vår hjemmeside samtidskunst.no

Signe Solberg har mottatt prosjektstøtte fra Kulturrådet og Billedkunstnernes Vederlagsfond.
 

Sted
Trøndelag senter for samtidskunst
Fjordgata 11, 7010 Trondheim, Norge
Arrangører
Trøndelag senter for samtidskunst
http://www.samtidskunst.nopost@samtidskunst.no
Del
Lagre
Kontaktinformasjon
Trondheim Management
Nordre gate 10, 7011 Trondheim
+47 993 54 000
Org. nr 995 860 465
Newsletter subscription
Powered by