Demokratiets krise
Dette arrangementet har passert
torsdag, september 30, 2021 7:00 PM - 8:30 PM

Stockmanndagene: Demokratiets krise

Detaljer

Demokratiet trues fra stadig flere kanter. Informasjonskriger, ekstremistisk terror, illiberale statsledere og polariserende populisme – for bare å nevne noe - gjør at mange spør seg om demokratiene vil være i stand til å håndtere framtidas utfordringer. Hvordan kan demokratiet stå støtt i ei tid hvor truslene både kommer fra indre og ytre fiender? 

 

Stockmanndagene har invitert Rune Lykkeberg, sjefredaktør i danske Dagbladet Information, og idéhistorikeren Eirik Høyer Leivestad til samtale om dette temaet. Lykkeberg har skrevet flere bøker om demokratiet, blant annet «Vesten mot Vesten» (norsk utgave 2020), mens Leivestad er forfatter av boka «Frykt og avsky i demokratiet» (Vagant, 2020). Samtalen ledes av Trond Åm, daglig leder ved Litteraturhuset i Trondheim. 


Stockmanndagene har navn etter Ibsens Dr. Stockmann, som oppdaget at vannet i byens populære bad var forurenset. Men da han ville få badet stengt, gjorde han seg upopulær både blant byens ledende menn og folket. «Sagen er den, ser I, at den stærkeste mand i verden, det er han, som står mest alene», sier Dr. Stockmann. Men selv om han hadde rett, er Dr. Stockmanns sta og hovmodige personlighet også sterkt bidragende til at han får alle i mot seg. Denne ambivalensen gjør ham like aktuell i dag som for 140 år siden. I det moderne og globale samfunnet er ikke tillit til forskning og kunnskap noe som kan tas for gitt. Samtidig er den frie og uavhengige forskningen under stadig press. Fins det blindsoner vi ikke ser, og kan det tenkes at dagens Dr. Stockmann’er er noen helt andre enn vi tror? 

 

Sted: DIGS 

Inngang: 100/50/gratis for studenter

 

Stockmanndagene arrangeres i perioden 29. september til 1. oktober 2021. Se hele programmet for festivalen her: https://www.facebook.com/Stockmanndagene

 

Festivalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Trondheim og Eventselskapet, og arrangeres i samarbeid med NTNU. 

 

Bildet viser f.v. Rune Lykkeberg (foto: Sille Veilmark), og Eirik Høyer Leivestad (foto: Anne Lomberg). Design: Åshild Lunestad

Mer info
Lagre i kalenderen min
Billetter
100,- / 50,-
Arrangementet på Facebook
Sted
DIGS
Krambugata 2 Trondheim 7011

trd.events

Wondering what's going on in Trondheim? Here you will get updates on the Trondheim's cultural life.