Kvinne står med ryggen til, vendt mot en mann som ser på et kunstverk i et monter, burgunderfargede vegger i bakgrunnen med kunstverk bl.a maleri i gullramme og utsnitt av en tekst "VIII Tid"
onsdag, januar 27, 2021 på 10:00 AM - 3:00 PM

Ta deg TID : Take your TIME

Detaljer
Ta deg TID
13.juni 2020 - 31.januar 2021

UTSTILLING
Den mystiske, vakre og fascinerende utstillingen Ta deg TID er en annerledes sammensetning av kunstverk og gjenstander som på ulike måter forteller noe om tidsfenomenet. Gå deg vill blant eksentriske urverk, materialer i oppløsning, tankevekkende fortellinger, og symboler på liv og død.

LYDFORTELLINGER
Kurator Solveig Lønmo har spilt inn lydfortellinger for både voksne og barn. Disse kan man høre på sin egen mobiltelefon - enten mens man opplever utstillingen eller hjemme i ro og fred, før eller etterpå. Lydfortellingene kan høres hver for seg, eller samlet som en komplett omvisning i utstillingen (ta gjerne med øreplugger for å lytte i museet!).

Lydfortellingene vil man finne her:
https://nkim.no/ta-deg-tid/lydfortellinger


OM TID:

Big Bang varte visstnok i kun en ufattelig liten brøkdel av et sekund. I det øyeblikket for 13,8 milliarder år siden oppsto fysikkens dimensjoner slik vi kjenner dem. Det var altså da tiden begynte. Men hva er tid? «Såfremt ingen spør meg, vet jeg det», sa tenkeren Augustin treffende for drøyt 1600 år siden. Det er fortsatt vanskelig å forklare. Og tiden er elastisk. Einsteins relativitetsteori fra 1915 satte en stopper for forestillingen om absolutt tid: Det eksisterer ingen universell samtidighet. Kikker vi for eksempel opp på nattehimmelen, skuer vi inn i fortiden. Vi ser bilder av stjernene slik de så ut for titalls, ja opptil tusenvis av år siden. Vårt eget «nå» er summen av mange ulike hendelser som har skjedd til hver sin tid.

Det ligger en oppfordring i tittelen Ta deg TID om å bevilge deg en liten pause fra hverdagshastigheten, og tre inn i en tidssone der tiden kan oppleves å gå både hurtigere, saktere og innimellom stoppe litt opp. Er du av dem som den siste tiden har fått ditt vante tempo utfordret, sitter du kanskje igjen med en fornyet oppmerksomhet rundt timenes varighet. Tiden kan fly, men den kan også snegle seg av gårde. Mens man strever med å definere hva tiden egentlig er, naturvitenskapelig sett, er den jo i din bevissthet – i et tempo som er både relativt og personlig – hele livet.

Er det vi som finnes i tiden, eller tiden som finnes i oss? Fysikeren Carlo Rovelli formulerer så fint at tiden faktisker oss. «Vi er dette rommet, denne lysningen som erindringssporene inni nervecellenes koblinger har åpnet opp. Vi er erindring. Vi er nostalgi. Vi er lengsel etter en fremtid som aldri kommer. Dette rommet som erindringen og forventningen dermed har åpnet, er tiden, som kanskje noen ganger skremmer oss, men som, når alt kommer til alt, er en gave».

Tar du den imot?
Lenker
Billetter
Arrangører
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Sted
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
1.etg
Munkegata 3-7 Trondheim 7013 Norway

Gjentakelser (4)

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum