Holocaustdagen 2022
Dette arrangementet har passert
torsdag, januar 27, 2022 7:00 PM - 9:00 PM

Den internasjonale Holocaustdagen 2022

Detaljer

Holocaustdagen er en årlig internasjonal markering til minne om nazistenes folkemord på jødene i Europa under 2. verdenskrig. Nærmere 6 millioner jøder ble drept. I april 1940 bodde det omtrent 2100 jøder i Norge. 773 jøder ble deponert, hovedsakelig til Auschwitz. De fleste av disse ble ganske umiddelbart myrdet, kun 38 personer overlevde. Vel 1200 jøder greide å flykte til Sverige og reddet livet på denne måten. 

Berit Reiss-Andersen, advokat, leder av Den Norske Nobelkomiteen og en aktiv samfunnsdebattant, vil innlede møtet med å snakke om antisemittisme og ytringsfrihet. Hva er forskjellen mellom legitime negative eller kritiske ytringer og hatprat? Hva er forutsetningene for at hatprat kan florere uten at samfunnet griper inn? Hvordan kan ytringsfriheten være et vern mot uakseptable ytringer? 

Johannes Due Enstad, Phd ved institutt for samfunnsforskning er utdannet historiker. Han har tidligere jobbet som forsker og postdoktor ved Forsvarets forskningsinstitutt, HL-senteret og Universitetet i Oslo. I et foredrag reiser Enstad følgende spørsmål: Hvorfor finnes antisemittisme overhodet? Hva er de historiske og psykologiske forklaringene? Antisemittiske holdninger, hendelser - hvilke trender og mønstre viser seg i dag? Er antisemittisme på vei opp, på vei ned, eller på stedet hvil? 

Vibeke Moe, forsker ved Holocaustsenteret i Oslo. Vibeke Moes forskning er særlig konsentrert rundt antisemittisme, islamfiendtlighet, og muslimsk-jødiske relasjoner i samtiden. Hun er prosjektleder for HL-senterets tredje kartlegging av holdninger til jøder og muslimer i Norge, som gjennomføres i perioden 2020-2022. Hun disputerer i disse dager over et større arbeide som omhandler norske muslimers forhold til jøder. Vibeke Moe vil delta i en panelsamtale med Enstad og Reiss-Andersen. 

 

Arrangeres av Det jødiske samfunn i Trondheim, Jødisk kulturfestival i Trondheim og Jødisk museum Trondheim, i samarbeid med Trondheim folkebibliotek. 

Arrangørene vil overholde de til en enhver tid gjeldene offisielle smittevernregler.

Mer info
Lagre i kalenderen min
Billetter
Arrangementet på Facebook
Arrangører
Sted
Trondheim folkebibliotek
Rådhussalen
Peter Egges plass 1
7011 Trondheim

trdevents.no

What's going on in Trondheim. Calendar with concerts, festivals, shows, art houses, theaters, debates and more things! This year's events can be found here.