Foredrag ved forfatter og journalist Jan Ove Ekeberg.
Roald Amundsen er tidenes polarfarer. Han ledet Gjøa-ekspedisjonen, den første omseiling av Nord-Amerika, og var også først over Polhavet med luftskipet «Norge». Mest kjent er han for erobringen av Sydpolen, frem til da, den bokstavelig talt siste hvite flekken på verdenskartet ble avdekket.
Av de mange som fulgte Amundsen til de kaldeste og mest forblåste steder på kloden, er det kokken mannskapet skriver om i sine dagbøker fra lange vinternetter. Det er varmen i byssa, den næringsrike maten og Adolf Henrik Lindstrøms uoppslitelig gode humør, som varmer gjennom den lange polarnatta. Og det er kokken som får lengst fartstid om bord i norsk polarfarts flaggskip, «Fram».
Da Roald Amundsen selv nevner den viktigste av alle norske polarfarere, peker han ikke på seg selv og heller ikke den enda mer berømte, Fridtjof Nansen. Den 5. april 1911, i den lille hytta «Framheim», der han venter på å gjøre fremstøtet mot Sydpolen, skriver polarfareren om sin kokk: «Han har ydet de norske polarexpeditioner større og verdifullere tjenester enn noen annen mann.»
Hovedbiblioteket, Rådhussalen.
Fri inngang, men pga plassbegrensninger knyttet til smittevern kreves gratisbillett fra Hoopla:
https://tfb.hoopla.no/sales/ahlArrangementet er et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek og Kunnskapsbyen.