I utstillingen "Sjøfartsmuseum" står skipsconteineren i sentrum når den Trondheimsbaserte kunstneren Tobias Liljedahl undersøker standardisering som et globalt fenomen.
Containeren er en standardisert transportbeholder. Den er et ikon for modernitet og globalisering, og dens enkle, rektangulære form har revolusjonert måten vi forstår handel, logistikk og økonomi på. Det er i den vi frakter mat, elektronikk, narkotika, klær, våpen – og noen ganger mennesker. Nesten alt kommer i containere, og når containeren ikke kommer kan hele den materielle verdenen slik vi kjenner den stå på spill.
Containeren som en fraktbeholder utgjør arterier i verdensøkonomien som pumper varer ut til forbrukere, og den skjulte logikkens estetikk utformer moderne bylandskap og industriområder på verdensbasis.
Utstillingen "Sjøfartsmuseum" er Tobias Liljedahl sin første store separatutstilling i Trondheim. Blant annet presentere kunstneren en to-kanals panoramavisning av filmen “Rotterdam”. Hvor Liljedahl har filmet gigantiske lasteskip glidende forbi, sammen med bilder av det sublime industrielle landskapet som utgjør Europas største containerhavn i Rotterdam. I ytre del av kunstsenterets utstillingssal okkuperer en monumental skulptur av en synkende container i 1:1 størrelse - et dystopisk scenario som gir form til en fantasi om når ting ikke går som det skal.
Utstillingsprosjektet utforsker og formidler en global historie om sjøfart og handel som vi ikke nødvendigvis tenker på at spiller inn i vår hverdag og våre omgivelser, men som på indirekte måter har stor betydning for oss.
Tobias Liljedahl har mottatt støtte til utstillingen fra Bergesenstiftelsen, Regionale prosjektmidler for visuell kunst fra Kunstsentrene i Norge (KiN), Billedkunstnernes vederlagsfond (BKV), Norsk kulturråd og Trondheim Kommune.
Velkommen, gratis inngang!
Utstillingens åpningstider:
Onsdag - fredag kl. 12 - 17
Lørdag - søndag kl. 12 - 16
/
KUNSTNERSAMTALE TORSDAG 12. DESEMBER
Vi inviterer til kunstnersamtale med Tobias Liljedahl torsdag 12. desember kl. 10.00 - 11.00. Denne formiddagen vil han i samtale med Carl Martin Rosenkilde Faurby fortelle om utstillingen og prosjektet han har jobbet med siden 2021.
Lett servering.
Arrangementet er gratis, og åpen for alle interesserte.