Laster Arrangementer

« Alle arrangementer

  • Beklager. Denne arrangement har allerede funnet sted.

Vidar Sandbeck 100 år

15. mar @ 10.00 - 16.00

|Gjentagende arrangement (Se alle)
I 2018 er det 100 år siden fiolinist, komponist, treskjærer, forfatter, dikter, gitarist og vise- sanger Vidar Sandbeck ble født. Dette markerer vi med en utstilling i Rockheim Galleri.Multikunstner Vidar Sandbeck (1918 – 2005) fra Åsta i Åmot kommune, har lagt igjen en usedvanlig rik kulturarv, som nå forvaltes av Sandbeckstiftelsen. Denne er igjen knyttet til ANNO museum i Hedmark. De har produsert vandreutstillingen Vidar Sandbeck 100 år, som står i Rockheim Galleri fra og med onsdag 28. november.​

Vidar Sandbeck fikk sitt store gjennombrudd som plateartist med låta «Pengegaloppen» i 1959, og ble etter hvert et fast innslag i Otto Nielsens radioprogram Søndagsposten. I løpet av karrieren lagde han nær 400 viser, med  egne tekster og melodier. Han hadde også 39 serier med barnetimer i NRK og var en respektert forfatter som skrev 14 barnebøker og 12 romaner/voksenbøker. Sandbeck skrev også sanger for blant andre Dizzie Tunes og Wenche Myhre, og flere av hans låter ble oversatt og populære i Sverige og Danmark. ABBA-manager Stig «Stickan» Andersson oversatte Sandbecks sanger til svensk og løftet ham fram i nabolandet.  Thore Skogman er den som har gjort flest svenske versjoner av Sandbecks sanger.

I 1992 ble Sandbeck tildelt juryens hederspris under Spellemanprisen for sitt livslange bidrag til norsk visekunst – samme år vant han også klassen for visesang, med albumet Legende. I 2003 sto et stjernelag av norske viseartister bak hyllestplata Gull i fra grønne skoger og i 2008 delte for første gang Sandbeckstiftelsen ut Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua.

Vidar Sandbeck hadde gjennom sitt virke i NRK, god kontakt med Alf Prøysen. Han, som allerede hadde flere års erfaring med musikkmiljøet i NRK, åpnet også noen dører der for visesangeren fra Østerdalen. Både Sandbeck og Prøysen hadde evnen til å reflektere noe fra sjelen i detHedmarkske folkelynnet.Dette treffer godt i både bygd og by, og for Sandbecks vedkommende, fra 1959 og frem til i dag.

Sandbeckåret 2018 er markert med en rekke prosjekter, som digitalisering av hans barnetimemanus og 54 bøker, temaserier på NRK-radio, opptrykk og utgivelse av utvalgte fiolinstykker, 28 nye korarrangement for alle tre kortypene, nyutgivelse av romanen Far(1984) både som papir- og lydbok på Cappelen Damm. I tillegg er også Anitras dans(1983) kommet ut som lydbok. Det er avholdt et forsknings- symposium i samarbeid med Høgskolen i Hedmark over to år og det har vært en rekke arrangementer for alle aldersgrupper over hele landet. Vi er derfor stolte over å få presentere vandreutstillingen Vidar Sandbeck 100 år i Rockheim Galler og håper dette vil gjøre deg bedre kjent med en kunstner som har hatt stor betydning, både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt helt siden han debuterte som fiolinist i Stjørdal i 1941.

Ansvarlig for Sandbeck-arbeidet i Anno museum:
Tom-Erik Tangen
99 22 00 22
tom.erik.tangen@annomuseum.no

Detaljer

Dato:
15. mar
Tid:
10.00 - 16.00
Arrangement Kategori:
Pris:
CC: 140,- / 0,-

URL arrangement

Mer info:
https://rockheim.no/vidar-sandbeck-100-ar

Arrangør

Rockheim
E-post:
Nettsted:
https://www.rockheim.no

Sted

Rockheim
Brattørkaia 14
Trondheim, Sør-Trøndelag Norway
+ Google Map
Upassende innhold? Vær snill å rapporter det inn til oss her