Eivind Torgersen er aktuell med boka Rattus norvegicus. Historien om hvordan artene får navn. 29. januar besøker forfatteren Litteraturhuset, blant annet for å fortelle historien om “den norske” brunrotta. Hvordan i all verden ble den vår?
Vi mennesker har en iboende trang til å ordne og kategorisere, navngi og systematisere verden rundt oss. I boka Rattus norvegicus. Historien om hvordan artene får navn, tar Eivind Torgersen utgangspunkt i de 200 dyre-, plante- og soppartene som heter norvegica, norvegicus og norvegicum, for å si noe om jordas vidunderlige mangfold av arter. Hvordan hører de sammen? Hvordan skiller de seg fra hverandre? Og hvordan utgjør de det intrikate økosystemet som vi mennesker er avhengige av?
Historien tar oss tilbake til de gamle grekerne, via Carl von Linné, Charles Darwin og flere andre kjente naturforskere. Vi møter arter i alle farger og fasonger, alle med hvert sitt levevis. Alle artene og alle navnene forteller hver sin unike historie. Vi møter Torgersen i samtale med føresteemanuensis ved institutt for naturhistorie Torkild Bakken.
Samtalen ledes av Frid Kvalpskarmo Hansen fra NTNU Vitenskapsmuseet
Eivind Torgersen (f.1970) er forskningsjournalist og forfatter. Han har tidligere skrevet om det periodiske system og alle grunnstoffene i bøkene Genier, sjarlataner og 50 bøtter med urin (2018) og Hele verden i lomma (2019). Han er for tiden aktuell med boka Rattus norvegicus. Historien om hvordan artene får navn.
Sted: Sellanraa
Foto: Ruben Solér / Spartacus Forlag