Maria Parr og Julia Kahrs, to av Norges fremste barnebokforfattere, har to vidt forskjellige forfatterskap. Felles er imidlertid deres unike evne til å se barn og unge, og til å bruke drømmer og fantasi til å skrive fortellinger som retter seg mot dem.
Der hvor Parr skaper Astrid Lindgrendske barndomsidyller, og bygger universene sine rundt hva barn drømmer om, eller hva voksne drømmer om som den perfekte barndommen - i form av fri lek, å være i ett med naturen, gode vennskap og nære relasjoner - skaper Kahrs mer groteske, Roald Dahl-aktige univers, som spiller på barns frykt, usikkerhet og nysgjerrighet.
I Maria Parrs forfatterskap beskrives vanlige barn i vanlige situasjoner. Forfatteren har blitt hyllet for å skape stor barnelitteratur, helt uten dramatikk og konflikt, og for sin evne til å løfte det hverdagslige til noe stort og eventyrlig. Parrs nyeste utgivelse, Oskar og eg, har blitt beskrevet som en hyllest til barndommens steder: lekehytta, klesskapet, baksetet i bilen. Hvilken betydning har stedet for barndommen og for identitet?
Julia Kahrs sitt forfatterskap, vitner om forfatterens forkjærlighet for alt som er rart og annerledes. Det som bryter med forventningene og som får en til å stille spørsmål, fremfor å lete etter svar. Kahrs barnebøker er fantasifulle og finurlige, rystende og ville, samtidig som de er en hyllest til det ukjente.
Hvilke tanker har de to forfatterne om barn og litteratur som retter seg mot barn? Har de noen tanker om hva som egner seg best i barnelitteraturen? Hva bør barn eventuelt beskyttes mot? Og hvor går grensen?
Vi møter de to forfatterne i samtale med professor i norskdidaktikk ved NTNU, Tatjana Kielland Samoilow.
Arrangementet passer for alle som omgås barn, det være seg foreldre, besteforeldre, lærere og pedagoger, bibliotekarer eller andre som jobber med barn og litteratur!
Maria Parr (f. 1981) debuterte med Vaffelhjarte i 2005, og fikk sitt store gjennombrudd med Tonje Glimmerdal i 2009. For sistnevnte ble hun tildelt Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikerprisen. Bøkene hennes er oversatt til mange språk og hun har vunnet en rekke internasjonale priser. Lesere og kritikere har blant annet sammenlignet henne med Astrid Lindgren. I 2023 ble hun tildelt Brageprisen for Oskar og eg.
Julia Kahrs (f. 1985) debuterte med eventyrromanen Sølvrevene i 2009. Siden den gang har hun skrevet flere barnebøker, hvor hun ikke er redd for å gå inn i det absurde og groteske. Bøkene hennes blir ofte beskrevet som uforutsigbare og magisk-realistiske. Kahrs fikk sitt store gjennombrudd med Familien Brattbakk i 2022. For denne mottok hun Brageprisen, Kritikerprisen og barnas egen pris - Bokslukerprisen.
Tatjana Kielland Samoilow er professor i norskdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU.
Sted: Kulturtorget
Foto: Julia Marie Naglestad / Linn Ellevseth