Gravesandes kuler eksperimentet

Dette arrangementet har passert
Gravesandes kuler eksperimentet
22 september 2023, 12:10
Gunnerusbiblioteket
Other
Theater / Show
Family
Hva er kinetisk energi? Finn ut og test med et fysikkeksperiment fra 1700-tallet!

Pop innom for Gunnerusbiblioteket hvor du vil kunne utstilling av både Newtons originalverk Principia, men også andre spennende og gamle verker som har betydd mye for utviklingen av energiforståelsen vår i dag.

Kinetisk energi er også kalt bevegelsesenergi, er den ENERGIEN en gjenstand har på grunn av hastigheten sin. Et legeme i ro har ingen kinetisk energi.Kinetisk energi henger tett sammen med Newtons lover. Den første av Newtons lover omhandler viten om et legeme som ikke utsettes for noen ytre kraft enten vil ligge stille, eller bevege seg med konstant hastighet i en rett linje. Dette stemmer med ligningen for kinetisk energi. Hvis legemet ikke utsettes for noen ytre kraft, vil energien jo forbli den samme, og derfor må hastigheten også forbli den samme. Utstillingen viser både førsteutgaven av Newtons originale «Principia «og Émilie du Châtelets skrifter. Émilie de Châtelet var blant publikum da den nederlandske fysikeren William Gravesande demonstrerte eksperimentet for publikum for aller første gang.

Eksperimentet ledes av forsker Rolf Jonas Persson fra Institutt ved fysikk, mannen bak bloggen Fysikk for fakirer, hvor han deler sine tanker rundt livet, universet, fysikk, undervisning, læring og alt annet....
Eksperimentet utføres fortløpende i tidsrommet 11.40 - 12.00

Sted: Gunnerusbiblioteket, Inngangspartiet
Sted
Arrangører
NTNU Universitetsbiblioteket
http://www.ntnu.no/ubpost@ub.ntnu.no
Del
Lagre

Del av program

Dette arrangementet er en del av: Hyfer 2023
Kontaktinformasjon
Trondheim Management
Nordre gate 10, 7011 Trondheim
+47 993 54 000
Org. nr 995 860 465
Newsletter subscription
Powered by