Med historie tilbake til 1090, 10.mai for å være helt presis, er Dievole definitivt å regne som en klassisk eiendom i Toscana. Og med nye, ambisiøse eiere de siste årene - ser fremtiden både lys og bærekraftig ut.
Gården spenner over et areal på om lag 400 hektar innenfor Chianti Classico-området, omkring 12 km nord for Siena. Majoriteten av de undulerte vinmarkene er høytliggende (300-450 moh). Vin og olivenolje har vært produsert i snart 1000 år på denne unike eiendommen. I dag er om lag 80 hektar plantet med vin, hvorav 55 hektar i produksjon - inndelt i de 16 originale parsellene fra slutten av 1000-tallet. Hver parsell er sitt eget univers - med unikt mikroklima, jordsmonn og soleksponering. Kalkholdig jordsmonn dominerer, i tillegg til leire, sand og kalkrik leirstein ('marl').
Mesteparten av gården er naturlig nok plantet med den lokale druen sangiovese, men andre tradisjonelle druer som canaiolo, ciliegiolo og colorino. I tillegg til de hvite trebbiano og malvasia i San Colombano. I kjelleren kombineres moderne ståltanker med både store slavonske (80hl) og franske (40hl) eikefat. Dievoles visjon er like enkel på papiret som den er krevende å etterleve - å produsere klassisk og karakteristisk Chianti Classico.
Vi setter sammen en 4-retters meny med råvarer i verdensklasse fra Trøndelag, og Olalla Lopez-Corona fra Dievole kommer for å ta oss gjennom følgende viner:
Le Due Arbie Bianco 2017
Dievole Campinovi Biando Toscana 2017
Dievole Chianti Classico 2016
Dievole Novecento Chianti Classico Riserva 2015
Brunello di Montalcino 2013
Dievole Vin Santo 2011